Categorieën aanmaken [NB]

De navigatie van uw webwinkel is bij Lightspeed eCom gebaseerd op categorieën. Zo kunt u uw productaanbod op heldere en overzichtelijke wijze te organiseren. Voordat u de 'schappen' van uw winkel gaat vullen, raden we u aan om ruimschoots de tijd te nemen voor het indelen van uw assortiment in categorieën die logisch zijn voor uw klanten. Zo vinden ze sneller waarnaar ze op zoek zijn, en vergroot u uw kansen om omzet te creëren. Ga in het linker menu van de backoffice naar SHOP > Products > Categories om categorieën aan te maken.

Soorten categorieeën

Uit onderzoek is gebleken dat goede webwinkels maximaal zeven hoofdcategorieën hebben, waarbij iedere hoofdcategorie een korte krachtige benaming heeft. Dit zorgt voor een goed leesbare navigatie. Per categorie zijn er drie verschillende type pagina's die u kunt aanmaken: product-, overzichts-, en tekstpagina's.

Producten

Het type Producten is de categorie waarin u producten kunt plaatsen. Als klanten op deze categorie klikken, zullen ze een overzicht zien van alle producten die in deze categorie geplaatst zijn. Als klanten op een product klikken, komen ze uit op een productpagina. Een productpagina bevat een korte beschrijving van het betreffende product, een afbeelding waar eventueel op kan worden ingezoomd en de mogelijkheid om het product toe te voegen aan de winkelwagen. Het type producten is de enige pagina waar u producten aan kunt toevoegen.

U kunt maximaal 3 lagen diep met productcategorieën. Wilt u meer niveaus diep? Gebruik dan overzichtpagina's.

Categorieën (Overzicht)

Een overzichtspagina, type Categorie, toont alle onder de hoofdcategorie geplaatste subcategorieën. Onder een overzichtspagina kunt u nog een overzichtspagina plaatsen als subcategorie of productenpagina's. Let op! Overzichtspagina's kunnen niet onder een product- of tekstpagina worden geplaatst. U kunt geen producten plaatsen in overzichtspagina's.

Tekstpagina's

Deze pagina's kunnen alleen tekst (met opmaak) bevatten. Gebruik deze pagina's om bijvoorbeeld uw klanten te informeren over uw webwinkel, de door u gehanteerde algemene voorwaarden/disclaimer of betalings- en verzendmethoden. Er kunnen geen subcategorieën aangemaakt worden onder een tekstpagina.

Knoppen op de productpagina

ADD A CATEGORY

1. Ga in het linker menu van de backoffice naar SHOP > Products > Categories.
  2. Klik rechts bovenin het scherm op de knop Add a category om een nieuwe categorie aan te maken.
  3. Er opent een pop-upvenster waarin u een naam en type kunt aangeven.
    • Title - naam van de categorie. Deze wordt in het menu weergegeven.
    • Full title - lange naam van de categorie. Deze komt op de categorie pagina in uw webwinkel te staan
    • Put in category - dit veld kunt u leeglaten als de categorie een hoofdcategorie is. Is de categorie een subcategorie, selecteer dan de categorie waaronder de nieuwe categorie komt te vallen.
    • Type - geef hier het type aan van de categorie: Product, overzicht en tekstpagina.
  4. Na het aanmaken van de categorie komt u weer uit in het overzicht van alle categorieën. Klik op de categorie om deze te bewerken. U wordt doorgestuurd naar de pagina waar u de categorie kunt bewerken.

REARRANGE CATEGORIES

1. Ga in het linker menu van de backoffice naar SHOP > Products > Categories.
  2. Klik rechts bovenin het scherm op de knop Rearrange categories om de volgorde van uw categorieën aan te passen.
  3. U wordt doorgestuurd naar een pagina met al uw categorieën. Klik op de categorie die u wilt verplaatsen en houdt uw muis ingedrukt. Sleep nu de categorie naar de juiste positie.

4. Klik rechtsboven in het scherm op Done wanneer alle categorieën op de juiste plek staan.

MEER OF MINDER WITRUIMTE

Gebruik deze knoppen om de witruimte tussen de categorieën te vergroten of verkleinen.

SHOW SUBITEMS

Gebruik de toggle om de subcategorieën weer te geven of te verbergen.

On:

Off:

ADD

1. Klik rechts naast een categorie op de knop Add om een nieuwe subcategorie aan te maken onder deze categorie.
  2. Er opent een pop-upvenster waarin u een naam en type kunt aangeven.
    • Title - naam van de categorie. Deze wordt in het menu weergegeven.
    • Full title - lange naam van de categorie. Deze komt op de categorie pagina in uw webwinkel te staan
    • Put in category - dit veld is al ingevuld met de categorie waarvoor deze subcategorie aangemaakt wordt. Bij de verkeerde categorie op Add gedrukt? Selecteer dan de categorie waaronder de nieuwe categorie komt te vallen.
    • Type - geef hier het type aan van de categorie: Product, overzicht en tekstpagina.
  3. Na het aanmaken van de categorie komt u weer uit in het overzicht van alle categorieën. Klik op de subcategorie om deze te bewerken. U wordt doorgestuurd naar de pagina waar u de categorie kunt bewerken.

MOVE TO

Met de Move to functionaliteit heeft hetzelfde doel als de rearrange categories; het verplaatsen van categorieën.

1. Klik rechts naast de categorie op Move to om deze categorie te verplaatsen onder een andere categorie.
  2. Er opent een pop-upvenster waarin u een categorie kunt selecteren.

3. Selecteer de categorie waaronder de categorie geplaatst moet worden, de zogehete parent categorie. Klik vervolgens op Save op de wijzigingen door te voeren.