Categorieën aanmaken

De navigatie van uw webwinkel is bij SEOshop gebaseerd op categorieën. Zo kunt u uw productaanbod op heldere en overzichtelijke wijze te organiseren. Voordat u de 'schappen' van uw winkel gaat vullen, raden we u aan om ruimschoots de tijd te nemen voor het indelen van uw assortiment in categorieën die logisch zijn voor uw klanten. Zo vinden ze sneller waarnaar ze op zoek zijn, en vergroot u uw kansen om omzet te creëren.

Hoofdcategorieën maken

Uit onderzoek is gebleken dat goede webwinkels maximaal zeven hoofdcategorieën hebben, waarbij iedere hoofdcategorie een korte krachtige benaming heeft. Dit zorgt voor een goed leesbare navigatie. Per categorie zijn er drie verschillende type pagina's die u kunt aanmaken: product-, overzichts-, en tekstpagina's.

Productpagina's

Het type Producten is de categorie waarin u producten kunt plaatsen. Als klanten op deze categorie klikken, zullen ze een overzicht zien van alle producten die in deze categorie geplaatst zijn. Als klanten op een product klikken, komen ze uit op een productpagina. Een productpagina bevat een korte beschrijving van het betreffende product, een afbeelding waar eventueel op kan worden ingezoomd (zien doet kopen) en de mogelijkheid om het product toe te voegen aan de winkelwagen. Het type producten is de enige pagina waar u producten aan kunt toevoegen. Aanmaken van productpagina's gaat als volgt:

1. Ga in het linker menu van de backoffice naar CATALOGUS > Categorieën.
  2. Klik op de groene plus in de navigatie bovenaan het scherm om een nieuwe categorie aan te maken.
  3. Selecteer Hoofdcategorie in het uitklapmenu en kies voor het type Producten.
  4. Vul bij Titel Nederlands een categorienaam in. Zorg ervoor dat deze kort en krachtig is.

Overzichtspagina's

Een overzichtspagina toont alle onder de hoofdcategorie geplaatste subcategorieën. Onder een overzichtspagina kunt u nog een overzichtspagina plaatsen als subcategorie of productenpagina's. Let op! Overzichtspagina's kunnen niet onder een product- of tekstpagina worden geplaatst. U kunt geen producten plaatsen in overzichtspagina's.

1. Ga in het linker menu van de backoffice naar CATALOGUS > Categorieën.
  2. Klik op de groene plus in de navigatie bovenaan het scherm om een nieuwe categorie aan te maken.
  3. Selecteer Hoofdcategorie in het uitklapmenu en kies voor het type Overzicht.
  4. Vul bij Titel Nederlands een categorienaam in. Zorg ervoor dat deze kort en krachtig is.

Tekstpagina's

Deze pagina's kunnen alleen tekst (met opmaak) bevatten. Gebruik deze pagina's om bijvoorbeeld uw klanten te informeren over uw webwinkel, de door u gehanteerde algemene voorwaarden/disclaimer of betalings- en verzendmethoden. Er kunnen geen subcategorieën aangemaakt worden onder een tekstpagina.

1. Ga in het linker menu van de backoffice naar CATALOGUS > Categorieën.
  2. Klik op de groene plus in de navigatie bovenaan het scherm om een nieuwe categorie aan te maken.
  3. Selecteer Hoofdcategorie in het uitklapmenu en kies voor het type Tekstpagina.
  4. Vul bij Titel Nederlands een categorienaam in. Zorg ervoor dat deze kort en krachtig is.

Subcategorie onder de hoofdcategorie

Net als de hoofdnavigatie werkt ook de subnavigatie aan de hand van categorieën. Dit gaat als volgt:

1. Ga in het linker menu van de backoffice naar CATALOGUS > Categorieën voor een overzicht van uw bestaande categorieën.
  2. Voeg een nieuwe categorie toe door te klikken op de groene plus in de navigatie bovenaan het scherm.
  3. Klik vervolgens op het uitklapmenu Subcategorie van om het bovenliggende menu-item te selecteren. Onderliggende niveaus worden aangegeven met een streepje.
  4. Selecteer bij Type de optie Producten of Tekst.
  5. Vul bij Titel Nederlands de naam van de subcategorie in en klik op Opslaan.

U kunt tot drie niveaus diep subcategorieën aanmaken. Wilt u met meer niveaus werken? Gebruik dan overzichtspagina's.

Categorie bewerken

• Zichtbaarheid - selecteer de checkbox Opnemen in catalogus als u de categorie zichtbaar wilt maken in uw webwinkel
  • Niet indexeren - voorkomt dat Google en andere zoekmachines deze pagina indexeren. Activeren van deze optie maakt het onmogelijk om deze pagina via zoekmachines te vinden.
  • Type - Verander een productcategorie in een overzichtspagina of andersom.
  • Afbeelding - klik op wijzig om een afbeelding toe te voegen aan een categorie.

Talen

• Titel - vul hier de titel van de categorie in. Deze wordt in het menu weergegeven.
  • Lange titel - vul hier de lange titel in. De lange titel komt op de categoriepagina te staan.
  • Omschrijving - dit veld is hetzelfde als de meta description en kan leeggelaten worden.
  • Meta titel - deze titel vormt de link van categorie in zoekmachines. Gebruik hier maximaal 70 tekens inclusief spaties voor.
  • Meta description - geef hier een korte beschrijving van het categorie. De meta description komt onder de link te staan als beschrijving van de pagina. U kunt hiervoor maximaal 160 tekens inclusief spaties gebruiken. Zorg ervoor dat de tekst een natuurlijke flow heeft en plak niet alleen maar sleutelwoorden achter elkaar.
  • Trefwoorden - trefwoorden zijn woorden die iets zeggen over de categorie. Grote zoekmachines als Google maken geen gebruik meer van trefwoorden, maar wij raden aan ze toch altijd in te vullen. U kunt maximaal 250 tekens gebruiken inclusief spaties. Scheid de trefwoorden met komma's.
  • Inhoud - vertel uw klanten meer over de categorie. Deze informatie wordt zichtbaar in de webwinkel. Schrijf deze tekst zelf. Unieke content is belangrijk, deze vergroot de vindbaarheid van producten en uw webwinkel.

Tabblad Producten

U kunt producten toevoegen aan een categorie door op een tag te klikken en vervolgens rechtsboven in het scherm op het tabblad Producten te klikken.

Zoek in de zoekbalk naar de producten die u wilt toevoegen aan de categorie en voeg ze toe door te klikken op de groene plus bovenaan het scherm. Producten kunnen uit een categorie worden verwijderd door ze aan te klikken en vervolgens rechtsonder op het scherm op de knop Verwijder geselecteerde te klikken