Klanten op de hoogte brengen via SMS

Als een klant een order plaatst, wil hij graag op de hoogte gehouden worden van de status van zijn order. Naast de automatische e-mails die verstuurd worden, kunt u de klant ook informeren via een SMS-bericht.

Uw klanten kunnen zelf bepalen of zij SMS-berichten van u willen ontvangen of niet. Zij kunnen dit beheren in hun eigen account in uw webwinkel onder MIJN ACCOUNT > Account gegevens.

U dient wel eerst de optie SMS optin in te schakelen onder Algemeen > Instellingen > Geavanceerd voor klanten dit kunnen bepalen.

Let op! Heeft u onvoldoende krediet? Dan zult u bovenstaande opties niet zien staan.

Credits

Het versturen van SMS-berichten werkt via credits. U kunt deze credits op twee plekken kopen, namelijk via ALGEMEEN > Instellingen > Credits en MIJN ACCOUNT > Abonnement in het linker menu van uw backoffice. U kunt kiezen tussen 2000, 5000 of 10000 credits die u direct kunt afrekenen. Een SMS-bericht staat gelijk aan 12 credits.

SMS functie

Na het aanschaffen van de credits, kunt u via Algemeen > Instellingen > SMS de SMS-functie activeren door Actief aan te vinken. Daarnaast staan er twee invoervelden:

• Afzender - vul hier de naam of het nummer in van de afzender. Als u niet wilt dat klanten kunnen reageren op uw SMS-bericht, vul dan hier de naam van uw webwinkel in. Mogen klanten wel reageren op uw SMS-bericht, dan dient u hier uw mobiele nummer in te voeren.
  • Nummer - vul hier uw telefoonnummer in. Naast SMS-berichten naar uw klant, zijn er ook SMS-berichten die naar u gestuurd worden. Deze berichten worden naar dit telefoonnummer gestuurd. Een voorbeeld is het SMS-bericht Merchant: order betaald. Als u hier geen nummer invoert, kunnen de SMS-berichten die voor u bedoeld zijn niet verstuurd worden.

Sjablonen (tabblad)

De volgende stap is het toevoegen van standaard sjablonen of een aangepast (eigen) sjabloon.

• Standaard - automatische SMS-berichten die verzonden worden naar elke klant, bijvoorbeeld Order verzonden en Ticket beantwoord. Deze sjablonen staan standaard ingevuld en zijn geactiveerd, maar kunnen indien gewenst nog aangepast worden.
  • Custom - het aangepast sjabloon is Klant: Aangepast. Dit sjabloon is niet gekoppeld aan een specifieke functie in uw webwinkel, maar kan gebruikt worden voor algemene berichtgeving. Bijvoorbeeld wanneer u twee weken afwezig bent vanwege een vakantie of als u een persoonlijk bericht naar één van uw klanten wilt sturen. Deze aangepaste sjablonen zijn naar eigen wens in te vullen en kunnen nog aangepast worden voordat ze verstuurd worden.

De standaard berichten worden automatisch verstuurd, terwijl de aangepaste SMS-berichten handmatig door u zelf verstuurd kunnen worden. U kunt deze SMS-berichten op alle plekken versturen waar de knop Send text message staat. Dit is bijvoorbeeld bij CATALOGUS > Orders > orderLaatstgenoemde kunt u doen door onder CATALOGUS > Klanten één of meerdere klanten aan te vinken en vervolgens links onderaan uw scherm in het drop-downmenu Met geselecteerd > Send text message te selecteren.

Let op! Bij onvoldoende credits zult u de knop Send text message niet zien staan.

Sjabloon aanmaken

1. Ga naar ALGEMEEN > Instellingen > SMS in het linker menu van uw backoffice en klik rechts bovenaan op Sjablonen
  2. Klik op de groene plus bovenaan uw scherm.
  3. Er opent een pop-upvenster waarin u een naam aan het aangepast of standaard sjabloon kan geven en waar u een sjabloon kunt selecteren.
    • Merchant - berichten die naar u verzonden worden.
    • Klant - berichten die naar de klant verzonden worden.
      • Het sjabloon Klant: aanpassen is het aangepast sjabloon. SMS-berichten die gebruik maken van dit sjabloon worden niet automatisch verstuurd. SMS-berichten die gebruik maken van de andere sjablonen worden wel automatisch verzonden.

4. U wordt doorgestuurd naar de bewerkingspagina. Deze is ook te bereiken door in het overzicht te klikken op het potloodicoon. In het vak Content kunt u het sjabloon vormgeven door het te vullen met tekst en sleutels. De sleutels die u kunt gebruiken, ook wel Replacement tokens genoemd, zijn:
    • [[firstname]] - voornaam
    • [[lastname]] - de achternaam
    • [[fullname]] - voor- en achternaam

Sjabloon
Merchant: New order U ontvangt een SMS-bericht als er een nieuwe order is geplaatst.
Merchant: New ticket U ontvangt een SMS-bericht als u een nieuw ticket heeft ontvangen van uw klant. Dit geldt dus niet voor tickets die u aan SEOshop heeft gestuurd en door onze kantenservice zijn beantwoord.
Klant: New order De klant ontvangt een SMS-bericht van de nieuwe order. U kunt hier bijvoorbeeld een orderbevestiging SMS van maken.
Klant: Order verzonden De klant ontvangt dit SMS-bericht wanneer u de status van de order wijzigt naar Verzonden.
Klant: Ticket beantwoord De klant ontvangt dit SMS-bericht als u zijn ticket heeft beantwoord.
Klant: Aangepast Custom sjabloon. Dit sjabloon is volledig door uzelf in te vullen en wordt niet automatisch verstuurd. SMS-berichten die gebruikmaken van dit sjabloon kunt u vanuit uw backoffice versturen op plekken waar de knop Send text message staat. Voorbeelden zijn via CATALOGUS > Orders > order en op plekken waar u de bulkactie Send text message kunt uitvoeren.
Indien u een bepaald sjabloon tijdelijk niet wilt gebruiken, dan kunt u deze uitschakelen door op het oogicoon te klikken. Door opnieuw op dit icoon te klikken schakelt u de functie weer in.

Notificatie

Onder MIJN ACCOUNT > Abonnement kunt u aangeven of u een melding wilt ontvangen als uw credits onder een bepaald aantal komen (bijvoorbeeld minder dan 50 credits). Als u de SMS-functie heeft geactiveerd, dan krijgt u deze melding via een SMS-bericht. Heeft u de SMS-functie gedeactiveerd, dan krijgt u een e-mail.