Producten bewerken en importeren

Nadat u een webwinkel heeft geopend, begint u met het vullen van uw webwinkel met producten die u wilt verkopen. Als u al een webwinkel had, een productbestand heeft gekregen van uw leverancier of een snelle manier zoekt om veel producten toe te voegen of aan te passen, dan kunt u gebruik maken van de Import- & Exportfunctie van SEOshop. Gebruik hiervoor uitsluitend bestanden met een .CSV- of .XLS-extensie.

Waar moet u op letten

Let op! Lees goed de veelvoorkomende fouten onderaan deze pagina voordat u begint met de importfunctie.

Onder Tools > Importeren & Exporteren > Importeren  vindt u voorbeeldbestanden die u kunt gebruiken om uw producten te importeren. Wilt u gebruik maken van het exportbestand van uw oude webwinkel of een productbestand dat u van uw leverancier heeft gekregen? Kopieer deze gegevens dan eerst en plak ze in het voorbeeldbestand. U kunt vervolgens het voorbeeldbestand importeren.

Wij raden u aan om het bestand te openen met Open office. Andere programma's laten de sheet vaak overhoop zien. Het programma vraagt u vervolgens hoe u het document wilt indelen. Kies hier voor de volgende instellingen:
  • Gescheiden door puntkomma (Wanneer u een export bewerkt) of Gescheiden door puntkomma en komma (Wanneer u gebruik maakt van de voorbeeld sheet)
  • Encoding set UTF-8. .CSV ondersteunt enkel platte tekst, daarom moet u een encoding set (tekenset) gebruiken om speciale tekens te importeren te krijgen. UTF-8 is de juiste optie om te importeren.

Uitleg kolommen

De volgende stap is het vullen van het werkblad. Het is niet mogelijk om nieuwe kolommen toe te voegen. Wel is het mogelijk om kolommen te verwijderen. Zorg er wel voor dat bij het importeren van de sheet u de kolom op (-----) laat staan.

Let op! Bij het importeren van nieuwe producten zijn de kolommen NL_Title_short en NL_Title_Long verplicht.

U kunt alleen gebruik maken van de velden die beschikbaar zijn tijdens het importeren. Wanneer u deze wel wilt gebruiken, maar alle producten hebben hetzelfde kenmerk (bijvoorbeeld hetzelfde merk), dan dient u de waarde voor dat kenmerk op alle plekken in te vullen (bijvoorbeeld hetzelfde merk voor ieder product). De benamingen van de velden komen overeen met de benamingen in uw webwinkel en geven aan wat er ingevuld moet worden.

Klik hier voor een lijst met alle opties in de importsheet inclusief uitleg.

Sla uw bestand vervolgens op als CSV- of XLS-bestand. U krijgt deze mogelijkheid in een uitklapmenu, vlak voordat u het opslaat. Bij het bewerken van producten, een export, is dit bestand automatisch een .CSV. Wij raden aan dit formaat aan te houden.

Product varianten importeren

Heeft u varianten van een product, bijvoorbeeld kleur of maat, dan kunt u deze ook via de importsheet toevoegen. U kunt dit doen door onder Internal_ID alle producten die samen één vormen hetzelfde nummer te geven. Scheidt de variant door middel van een komma (Maat: S, Kleur: Rood) in de kolom Variant

Let op! Bij het importeren of bewerken van product opties kan niet gebruik gemaakt worden van meerdere drop-downmenu's. Alle varianten komen in één drop-downmenu te staan.

Volg de Stappen van importeren. Bij stap 2, het koppelen van de juiste kolommen aan de juiste backoffice opties, dient u de Varianten te Groeperen op Internal_ID.

Let op! Bij het bewerken van producten is de Internal_Variant_ID de Internal_ID.

Stappen om nieuwe producten te importeren

Let op! Voordat u deze stappen uitvoert voor al uw producten, raden wij aan het eerst te proberen met maximaal 5 producten.

1. Ga naar TOOLS > Importeren & Exporteren > Import > Nieuwe producten

2. Klik op de knop met CSV / XLS

3. Zoek het bestand op uw computer. U komt na het uploaden direct uit in de importwizard voor nieuwe producten
  4. Als de standaard instellingen niet goed staan, koppel dan de juiste optie aan de juiste kolomnaam. Klik hier voor een overzicht van alle kolommen en opties in de importwizard.

5. Wanneer u op Volgende klikt rechts onderin het scherm wordt het bestand gecontroleerd. Controleer of het aantal unieke producten matcht met het aantal unieke producten in uw importsheet. Komt dit aantal niet overeen, dan kan het voorkomen dat hij producten importeert als een variant van een ander product.

6. Klik rechts onderin het scherm op Volgende stap. Het systeem bereidt zich voor op het importeren van de sheet.

7. Klik op rechts onderin het scherm Start Import om de import daadwerkelijk te importeren in uw webwinkel.

8. Klik vervolgens op Bekijk geïmporteerde producten om het resultaat te bekijken.

Stappen voor het bewerken van producten

Let op! Voordat u deze stappen uitvoert voor al uw producten, raden wij aan het eerst te proberen met maximaal 5 producten (inclusief varianten mocht u die willen gebruiken)
  1. Ga in de backoffice van SEOshop naar TOOLS > Import & Export > Export > Producten.

2. Klik op de groene plus bovenaan uw scherm om een exportbestand (in .csv-formaat) te maken.
  3. Bewerk dit bestand naar wens. Wij raden aan het bestand te openen in Open office. De kolommen moeten gescheiden worden door puntkomma. Gebruik UTF-8 als encoding. Voor meer uitleg over alle kolommen in de exportsheet klik hier

Bewerkte sheet importeren

1. Ga in de backoffice van SEOshop naar TOOLS > Import & Export > Importeren > Producten bijwerken.

2. Klik op de knop met CSV / XLS

3. Zoek het bestand op uw computer. U komt na het uploaden direct uit in de importwizard voor het bewerken van producten
  4. Als de standaard instellingen niet goed staan, koppel dan de juiste optie aan de juiste kolomnaam. Klik hier voor een overzicht van alle kolommen en opties in de importwizard.

5. Wanneer u op Volgende klikt rechts onderin het scherm wordt het bestand gecontroleerd. Controleer of het aantal unieke producten matcht met het aantal unieke producten in uw importsheet. Komt dit aantal niet overeen, dan kan het voorkomen dat hij producten importeert als een variant van een ander product.

6. Klik rechts onderin het scherm op Volgende stap. Het systeem bereidt zich voor op het importeren van de sheet.

7. Klik op rechts onderin het scherm Start Import om de import daadwerkelijk te importeren in uw webwinkel.

8. Klik vervolgens op Bekijk geïmporteerde producten om het resultaat te bekijken.

Veel voorkomende problemen

• Geen UTF-8 - UTF-8 zorgt ervoor dat tekens geaccepteerd worden bij de import. Zorg dat uw sheet altijd in UTF-8 geopend, opgeslagen en geüpload wordt om vreemde tekens in alle teksten in uw webwinkel te voorkomen.
  • http:// vergeten toe te voegen - iedere link moet beginnen met http:// of http://, "www" is niet voldoende.
  • Onjuiste Internal_ID voor productvarianten - productvarianten moeten dezelfde ID-code hebben als het hoofdproduct. Plaats de productvariant direct onder het hoofdproduct in het CSV-bestand en het systeem zal automatisch de structuur aanmaken. Is elke rij een nieuw product? Voer dan voor iedere rij bij Internal_ID een uniek nummer in.
  • Talen niet vooraf ingesteld - wanneer u meerdere talen wilt activeren moeten deze eerst ingesteld worden bij ALGEMEEN > Instellingen > Talen. Pas daarna kunt u ze opnemen in uw import-sheet.
  • Incorrecte links - wanneer u wel gebruik maakt van een http:// adres, maar de URL werkt niet, dan heeft u misschien niet de juiste extensie gebruikt (.JPG, .PNG, of .GIF). Open de afbeelding in uw browser. Klik vervolgens met de rechter muisknop (Windows, muis met ingedrukte ctrl-knop op de Mac) op de afbeelding en kies in het pop-upmenu voor afbeelding url/locatie kopiëren.
  • Teveel productvarianten - een product kan maximaal 100 varianten hebben.
  • Excel-opmaak verstoort de import - bij prijzen boven 1.000 euro zet Excel soms punten tussen de cijfers (bijvoorbeeld 1.000 in plaats van 1000). Bij het importeren mogen deze punten niet aanwezig zijn.
  • Maximaal 1.000/10.000 rijen per keer. U kunt maximaal 1.000 rijen nieuwe producten per keer importeren en 10.000 rijen als u producten bewerkt. Het minimum is 2 rijen per keer, wat neerkomt op de titel- en productrij.
  • Vreemde tekens in uw webwinkel - dit is een encoderingsprobleem. Verwijder de producten en sla uw bestand opnieuw op met CSV-encodering.
  • Sjabloon aangepast - u kunt het importsjabloon niet aanpassen. Het is dus onmogelijk om extra kolommen toe te voegen of te verwijderen, of om benamingen aan te passen.
  • HTML - U kunt alleen in de NL_Description_Long HTML toevoegen. Er kan geen <div> toegevoegd worden.
  • Multishop - Multishop zit niet gekoppeld aan de importfunctie. Producten bewerken moet in alle shops gedaan worden die betrekking hebben tot de voorraadkoppeling.
  • Prijs inclusief - De prijs wordt altijd inclusief BTW geïmporteerd. Importeer je de prijs exclusief btw, dan wordt de prijs aangepast naar 4 cijfers achter de komma. Er is een manier om dit te voorkomen. Klik hier voor meer uitleg.
  • EAN +12 - Dit probleem wordt veroorzaakt door Excel en/of open office. EAN code is over het algemeen 13 tekens. Hierdoor maakt Excel er automatisch EAN+12 van. Om dit te voorkomen dient u de celopmaak van de gehele kolom te wijzigen naar "Tekst".
  • Tax - Belasting moet altijd ingevuld worden in de vorm van decimalen (0.21, 0.06)
  • Bewerken van afbeelding - voorkom dubbele afbeeldingen door het veld Afbeelding in de importwizard leeg te laten (-----). Wilt u de huidige afbeeldingen vervangen voor nieuwe (alle productafbeeldingen), gebruik dan de functie "Remove existing images".